სოციალურ ქსელ facebook-ში ექიმი სტატუსს აქვეყნებს, რომელშიც ის დეტალურად აღწერს კორონავირუსის სიმპტომების შესახებ.
როგორც ექიმი წერს, კოვიდის სიმპტომები დაინფიცირებიდან მესამე დღეს ვლინდება.
* მთლიანი სხეულისა და კუნთების ტკივილი
* თვალების წვა და ტკივილი
* თავის ტკივილი
* გულისრევა
* ფაღარათი
* სურდო ან “გაჭედილი” ცხვირი
* წვა შარდვისას
* მაღალი ტემპერატურა ან მისი მხოლოდ შეგრძნება
* ყელის სიმშრალე, ფხაჭვნა ან ტკივილი
პირველი სამი დღე დააკვირდით ამ სიმპტომებს და იმოქმედეთ, სანამ სიცხე აგიწევდეთ.
ყურადღება! მნიშვნელოვანია ბევრი სითხის მიღება. უმჯობესია სუფთა სასმელი წყალი”,- წერს ექიმი.
მისი თქმით, მე-4-დან მე-8 დღემდე მეორე ანუ ანთებითი ფაზა იწყება, რომელსაც ახასიათებს შემდეგი სიმპტომები:
* გემოსა და სუნის შეგრძნების დაკარგვა
* დაღლილობის შეგრძნება უმნიშვნელო მოძრაობისასაც კი
* ტკივილი გულმკერდის არეში
* ტკივილი თირკმლის არეში
კოვიდ-19 იკავებს (იკავშირებს) ჟანგბადს, ამიტომაც მცირდება მისი შემცველობა სისხლში და მთლიანად ორგანიზმში.
ანამნეზისას შეეცადეთ განასხვავოთ დაღლილობის შეგრძნება სუნთქვის უკმარისობისაგან.
* დაღლილობის შეგრძნება – ადამიანი ასრულებს უმარტივეს მოძრაობას და მაშინვე იღლება.
* სუნთქვის უკმარისობა – ადამიანს მოძრაობის გარეშე, მჯდომარე მდგომარეობაშიც კი უჭირს სუნთქვა.
მე-9 დღიდან იწყება მესამე ანუ გამოჯანმრთელების ფაზა, რომელიც მე-14 დღემდე გრძელდება”, წერს ექიმი სოციალურ ქსელში.
გარდა ამისა, ის რამდენიმე რჩევას უზიარებს საზოგადოებას:
* მიეფიცხეთ მზეს 15-20 წუთით დღეში, რასაკვირველია, თუ ამის საშუალება არსებობს
* სვით 1,5 ლიტრი წყალი დღეში და მიიღეთ C ვიტამინი ან მისი შემცველი საკვები
* გაითვალისწინეთ, რომ კორონავირუსის pH მერყეობს 5,5-დან 8,5- მდე, ამიტომ სასურველია ვიკვებოთ არა მჟავე, არამედ ალკალინური ანუ ფუძოვანი საკვებით.
აი, ასეთი ხილის მაგალითი:
* ბანანი, ლაიმი- pH 9,5
* ყვითელი ლიმონი – pH 8,2
* ავოკადო – pH 15,6
* მანდარინი – pH 8,5
* ფორთოხალი – pH 9,2
* ანანასი – pH 12,7.